Revolver Revue 134

Revolver Revue 134
Jazyk: Česky
Vazba: brožovaná
Počet stran: 264
Rok vydání: 2024
Běžná cena: 238 Kč
Sleva: 20%
Naše cena: 191 Kč
Nyní nedostupné
Nakladatel: Revolver Revue
Kód DN00495114

Revue o literatuře a výtvarném umění.

Z tohoto čísla:
Na obálce tohoto čísla je tvář Vladimíra Boudníka (17. 3. 1924 - 5. 12. 1968), jednoho z nejpodnětnějších českých umělců. U příležitosti výročí sta let od jeho narození jsme připravili rozsáhlý soubor příspěvků. Do ankety přispělo bezmála třicet respondentů různých profesí i generací - píší o svém o svém vztahu k Boudníkově osobnosti a dílu i o jeho významu, přesahujícím místní kontext, což bohužel nic nemění na tom, že stále zůstává v širším a mnohdy i odborném povědomí nedoceněn. Jedním z nemnohých, kdo se opravdu zásadně a důsledně starají o Boudníkův odkaz, je galerista, sběratel a vydavatel Jan Placák, s nímž publikujeme rozhovor. Viktor Karlík ve svých poznámkách píše o průběžné pozornosti, kterou Boudníkovi a posléze také okruhu jeho poválečných spolužáků věnovala od svých samizdatových počátků RR, o jeho inspirativnosti v časech totality i dnes, o těch, díky nimž především je Boudníkův život zmapován a dílo zachováno, i o ignoranci většinového místního "kulturního" provozu. Texty provázejí reprodukce vybraných Boudníkových prací a dalších pramenů ze sbírky Galerie Ztichlá klika.
"15. května 1944 časně ráno jsme dorazili do Osvětimi. Nevěděla jsem, že je to Osvětim. Kdybych měla být cynická, řekla bych, že transport byl můj narozeninový výlet a Osvětim jsem dostala k narozeninám jako dárek. Toho dne mi bylo patnáct let." Autobiografická kniha Rachel Hanan Překonala jsem zlobu a nenávist se připravuje k českému vydání v překladu Heleny Medkové, otiskujeme úryvky. Básně Benoîta Meuniera ve spolupráci s autorem přeložil Jaromír Typlt. Dagmar Urbánková napsala prózu Remorkéry stěhují Paříž, z níž publikujeme část věnovanou hřbitovu Pere-Lachaise, provázejí ji autorčiny kresby. O básních Martina Heideggera hovořil s překladatelkou Věrou Koubovou Marek Vajchr. V seriálu Z malých nakladatelství je tentokrát zastoupen Malvern.
"Co se to děje s lidskou představivostí, když náhle nevládne svými vlastními výtvory? Jak to, že ani ve svém osobním smyšleném světě nedokážeme jen tak měnit, co se nám právě zamane?" - ptá se Jaromír Typlt nad kresbami Pavla Saláka, dalšího z autorů, které lze přiřadit do oblasti art brut. V rubrice Ateliéry je představeno pracoviště Lubomíra Přibyla. Do cyklu Sedm přispěl Richard Drury.
Na dalších stránkách se vracíme k události, kterou považujeme za zásadní: Na státní svátek Dne boje za svobodu a demokracii 17. listopadu 2023 oznámil zakladatel a ředitel knihovny Libri prohibiti, někdejší disident, signatář Charty 77 a politický vězeň Jiří Gruntorád, že zahajuje hladovku. Rozhovor s hlavním aktérem pro přítomné číslo pořídil Adam Drda, jenž je také autorem shrnující eseje. Publikujeme rovněž podstatné dokumenty a výběr z e-mailových a SMS zpráv, jimiž některé své přátele a známé informoval o situaci na místě hladovky v jejích prvních hodinách a dnech Robert Krumphanzl. Autorkou ilustrací k tomuto bloku je Anežka Hájková.
Jarní číslo uzavírá kritický Couleur s esejemi, recenzemi a glosami k vybraným událostem a tématům aktuálního kulturního dění i provozu.

Způsob dopravy Cena
Osobní odběr zásilkovna Osobní odběr zásilkovna
Více než 200 poboček po ČR
69 Kč*
Balík do ruky Balík do ruky 79 Kč*
Balík na poštu Balík na poštu 79 Kč*
PPL v České Republice PPL v České Republice 95 Kč*
PPL na Slovensku PPL na Slovensku 199 Kč*
* K objednávce bude připočteno balné ve výši 10 Kč, cena za dobírku není zahrnuta v ceně.

Uvedené ceny jsou včetně DPH
Způsob platby Cena
Twisto Twisto ZDARMA
Hotově na pobočce zásilkovna Hotově na pobočce zásilkovna 39 Kč
Bankovním převodem předem Bankovním převodem předem ZDARMA
Dobírka Dobírka 39 Kč
Více než 1400 míst k odběru Více než 1400 míst k odběru

Vyzvedněte si svou objednávku na jedné z více než 200 poboček zásilkovny. Pomocí formuláře nebo mapy vyberete jedno z výdejních míst a zboží si vyzvednete třeba cestou z práce. Zaplatit můžete předem, případne přímo na pobočce.

Nejlepší ceny dopravy
Česká pošta PPL Zásilkovna
79 Kč 95 Kč 69 Kč

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace