Revolver Revue 116

Revolver Revue 116
Jazyk: Česky
Vazba: brožovaná
Počet stran: 232
Rok vydání: 2019
Běžná cena: 178 Kč
Sleva: 18%
Naše cena: 146 Kč
Nyní nedostupné
Nakladatel: Revolver Revue
Kód D0462234

Časopis o literatuře a výtvarném umění.

"Síla básnického výrazu a schopnost plné víry jsou provázané, ne však identické; spojují se v liniích, jejichž síti - dosahující až ke každodenním gestům, běžnému hovoru či prostému morálnímu povědomí - dává Eliot jméno ,kultura‘," píše Martin Pokorný ke dvěma z esejí T. S. Eliota, které se dotýkají "poezie a věření". Třetí z textů, česky v podzimním čísle RR zveřejněných poprvé, věnoval Eliot Virginii Woolfové, s níž ho pojilo těsné přátelství: napsal ho po její smrti, usiloval v něm mj. "načrtnout půdorys jedné drobné kulturní skupiny, kulturní ve výše popsaném smyslu" a poukázal "k fatální, těžko popsatelné ztrátě, již znamená skon jediné osoby - zajišťující ovšem ,centrum londýnského literárního života‘". "Vždycky mě zajímaly osudy žen, které si dokázaly uchovat emancipovaného ducha i v době, která ženám trpěla pohyb pouze ve vymezeném prostoru," říká překladatelka Kateřina Lepic k Marlen Haushofer, jejíž román Zeď z roku 1963 se stal v německé jazykové oblasti bestsellerem a nemalý ohlas získaly i jeho četné překlady - česky poprvé ale vyjde teprve letos, v Edici RR. V češtině neznámá je i významná americká prozaička Grace Paleyová, o jejímž díle Susan Sontagová soudila, že má "hlas jako nikdo jiný". Hana Ulmanová pro RR přeložila povídku Všecko nejlepší a sbohem.
"Víte, třeba to s muži neumím a možná se jich ve skutečnosti i trochu bojím, ale myslím si, že když přijde velká láska, mnohé se vůbec neřeší, proto si s tím strachem nedělám hlavu. A jestli si chce limonáda něco dokazovat proti vodě, ať se raději otočí a jde, přes můj práh může přejít jedině příroda, tak to prostě mám," sděluje protagonistka v novém románu Martina Ryšavého Zlaté vidění, z něhož publikujeme ukázku. Daniel Jahn je autorem připravovaného románu Vinařský deník a David Vichnar v rámci svého volného seriálu vybral úryvky z próz Kena Nashe, dalšího autora, příslušejícího k pražské anglofonní scéně.
Rozsáhlý blok je věnován fotografiím Čana, který je dosud známý především jako básník. Jejich výběr provází autorův komentář a text Jeana-Gasparda Páleníčka, který píše, že "podobně jako Čanova poesie mají i jeho fotografie láskyplný lyrický základ zastřený lehkou nostalgií, vědomím tragických soukolí". Výběr z výtvarných prací Terezy Lochmannové doplňuje rozhovor, který s ní vedl Viktor Karlík. Veronika Richterová v RR předkládá Japonské hotovky. Věra Nováková slovem provází fotozátiší Pavla Brázdy, artefakty na hraničním pomezí tvorby, života a smrti, které vytvářel krátce před svým odchodem z tohoto světa.
Do cyklu Sedm přispěl tentokrát fotograf Jan Sekal, Ateliéry přibližují pracoviště sochaře Jakuba Grece a designér Petr Babák zaměřil pozornost k poctivému betonovému plotu. Robert Krumphanzl pokračuje v průzkumu pramenů, souvisejících s osobností aktivisty a myslitele Jiřího Němce - v tomto případě se týkají Němcových vztahů k Vladimíru Holanovi. Číslo jako vždy uzavírá kritický Couleur.
Zvláštní přílohou RR č. 116 je Jedna věta psycholožky a prozaičky Elišky Vlasákové. "Z dneška je třeba zaznamenat dvě události: jednak rodina našeho synovce Norberta na sousední zahradě přivítala domů třídenní děvčátko Elišku, kterou jsme mohli z posvátné vzdálenosti spatřit, a tou druhou událostí byla naše návštěva u Milana Balabána v domě Diakonie v Libici nad Cidlinou na zpáteční cestě do Prahy, z níž si odnášíme zážitek, jak se náš starý přítel připravuje na blížící se závěr života: jak se farář, teolog, starozákonní biblista vyrovnává s myšlenkou, že po smrti už nebude nic individuálního následovat," napsala v neděli 23. září loňského roku.

Způsob dopravy Cena
Osobní odběr zásilkovna Osobní odběr zásilkovna
Více než 200 poboček po ČR
69 Kč*
Balík do ruky Balík do ruky 79 Kč*
Balík na poštu Balík na poštu 79 Kč*
PPL v České Republice PPL v České Republice 95 Kč*
PPL na Slovensku PPL na Slovensku 199 Kč*
* K objednávce bude připočteno balné ve výši 10 Kč, cena za dobírku není zahrnuta v ceně.

Uvedené ceny jsou včetně DPH
Způsob platby Cena
Twisto Twisto ZDARMA
Hotově na pobočce zásilkovna Hotově na pobočce zásilkovna 39 Kč
Bankovním převodem předem Bankovním převodem předem ZDARMA
Dobírka Dobírka 39 Kč
Více než 1400 míst k odběru Více než 1400 míst k odběru

Vyzvedněte si svou objednávku na jedné z více než 200 poboček zásilkovny. Pomocí formuláře nebo mapy vyberete jedno z výdejních míst a zboží si vyzvednete třeba cestou z práce. Zaplatit můžete předem, případne přímo na pobočce.

Nejlepší ceny dopravy
Česká pošta PPL Zásilkovna
79 Kč 95 Kč 69 Kč

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace