Ročenka Československého dokumentačního střediska 2003

Ročenka Československého dokumentačního střediska 2003
Autor Milan Drápala , Xenie Klepikovová , Vilém Prečan , Jiří Vančura , Jan Vladislav
Jazyk: Česky
Vazba: brožovaná
Počet stran: 448
Rok vydání: 2013
Běžná cena: 100 Kč
Sleva: 16%
Naše cena: 84 Kč
Nyní nedostupné
Nakladatel: ČSDS
EAN: 9788023931181
ISBN: 80-239-3118-0
Kód D0169046

Poslání Ročenky Československého dokumentačního střediska, která se svazkem za rok 2003 vydává na cestu, těsně souvisí s úkoly, jež si vytyčila obecně prospěšná společnost ČSDS: přispívat ke studiu dějin domácí a exilové antitotalitní rezistence v éře komunistického Československa, shromažďovat a zpřístupňovat svědectví o duchovním vzdoru, o nezávislém myšlení a samizdatovém vydávání, o formování zárodků občanské společnosti, o občanských iniciativách a opozici uvnitř totalitního systému, a ve stejné míře o všestranných aktivitách politického a kulturního exilu. Vydáváním ročenky vytváříme nový publikační prostor, něco málo navíc k dosavadním periodikům, jako jsou například Soudobé dějiny a Revolver revue. Svou specializací a tematickým zaměřením chceme nabídnout současným i potenciálním autorům nové publikační možnosti, a zároveň sami dávat podněty ke zpracování témat a zveřejňování svědectví, jež pomáhají objevovat donedávna ještě skrytou minulost, aby se stala součástí historické paměti celé společnosti. Není sporu o tom, že dějiny disentu a exilu poskytují dost materiálu, z něhož by mohl žít časopis, který by vycházel i několikrát do roka. Zvláště když by zprostředkovával poznání i odjinud, z Polska, Maďarska a z dalších zemí, které procházely srovnatelným, a přitom jedinečným vývojem, v porovnání s nímž lze lépe porozumět reáliím a souvislostem československým. Leč zkušenosti s uváděním do života ročenky, jejíž první koncept, navazující na někdejší čvrtletník Acta exilového dokumentačního střediska, se zrodil před sedmi osmi lety a k jehož realizaci vedla tak dlouhá (a trnitá) cesta, nás varuje, abychom byli realisté a nekladli si neúměrně velké cíle.

Vydávání periodika je nesmírně náročné podnikání: personálně i finačně. Budeme proto šťastni, jestliže naše ročenka nebude mít jepičí život, podaří-li se nám ji vydávat natrvalo a pravidelně. To závisí přirozeně i na čtenářském ohlasu. Také zde teprve budoucnost ukáže, zda jsme se nezmýlili ve svém odhadu, že naše specializované periodikum je potřebné, ba svým způsobem nezbytné. Ze své strany uděláme vše, co je v našich silách, aby Ročenka ČSDS měla nejen dobrou odbornou úroveň, ale aby v ní našel zajímavou četbu a poučení široký okruh čtenářů s různými zájmy a životními zkušenostmi.

Obracíme se v tomto smyslu na naše budoucí čtenáře i autory, na všechny, kteří nám chtějí a mohou svými podněty, texty, dokumenty, upozorněním na neznámé skutečnosti pomoci spoluvytvářet Ročenku ČSDS jako živou publikaci k dějinám obou sfér antitotalitní rezistence, domácí i exilové. V ročence najdou místo články a studie, soubory korespondence, svědectví memoárového charakteru, jednotlivé dokumenty, pozapomenuté texty z exilových časopisů i ze samizdatové produkce domácí, recenze knih včetně diskusních příspěvků a polemik. V rubrice Minulost a současnost ČSDS bychom rádi informovali o práci našeho střediska, o jeho exilovém předchůdci, na jehož činnost navazujeme, o přírůstcích našich sbírek, o našich současných projektech i budoucích plánech. Život sám, podněty autorů i čtenářů, jistě žánrovou paletu příspěvků postupně dále rozšíří. Sami už teď uvažujeme o tom, že by součástí Ročenky ČSDS 2004 mohl být i CD-ROM s ukázkami z rozsáhlé sbírky zvukových záznamů vysílání Rádia Svobodná Evropa.

Způsob dopravy Cena
Osobní odběr zásilkovna Osobní odběr zásilkovna
Více než 200 poboček po ČR
69 Kč*
Balík do ruky Balík do ruky 79 Kč*
Balík na poštu Balík na poštu 79 Kč*
PPL v České Republice PPL v České Republice 95 Kč*
PPL na Slovensku PPL na Slovensku 199 Kč*
* K objednávce bude připočteno balné ve výši 10 Kč, cena za dobírku není zahrnuta v ceně.

Uvedené ceny jsou včetně DPH
Způsob platby Cena
Twisto Twisto ZDARMA
Hotově na pobočce zásilkovna Hotově na pobočce zásilkovna 39 Kč
Bankovním převodem předem Bankovním převodem předem ZDARMA
Dobírka Dobírka 39 Kč
Více než 1400 míst k odběru Více než 1400 míst k odběru

Vyzvedněte si svou objednávku na jedné z více než 200 poboček zásilkovny. Pomocí formuláře nebo mapy vyberete jedno z výdejních míst a zboží si vyzvednete třeba cestou z práce. Zaplatit můžete předem, případne přímo na pobočce.

Nejlepší ceny dopravy
Česká pošta PPL Zásilkovna
79 Kč 95 Kč 69 Kč

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace