Příběhy skalních vyhlídek Českého ráje

Příběhy skalních vyhlídek Českého ráje
Autor Marek Řeháček
Jazyk: Česky
Vazba: brožovaná
Počet stran: 240
Rok vydání: 2019
Běžná cena: 418 Kč
Sleva: 11%
Naše cena: 373 Kč
Nyní nedostupné
Rozměry: 238x172x23mm
Váha: 865g
Nakladatel: Knihy 555
EAN: 9788090680456
ISBN: 978-80-906804-5-6
Kód D0517759

Knížka Příběhy skalních vyhlídek Českého ráje začala zcela přirozeně vznikat jako jakýsi očekávaný výsledek poznání autorů publikace Příběhy rozhleden Českého ráje vydané roku 2018, že každý, kdo prochodí Český ráj, sezná, že je to krajina skalním vyhlídám zaslíbená. A tak museli dohnat i pro ně překvapivý nedostatek, že žádná samostatná publikace o českorájských místech dalekého rozhledu doposud nevznikla.

V knize o 240 stranách je popsáno, či v některých případech alespoň zmíněno, okolo šesti desítek vyhlídkových míst na skalách v překrásném území mezi Jičínem, Semily, Turnovem, Mnichovým Hradištěm a Sobotkou. Najdeme zde tradiční a známé lokality jako je Zahrádka pod Pantheonem, Vyhlídka Českého ráje v Prachovských skalách či Mariánská vyhlídka, ale i zapomenuté vyhlídky Markovu, Seifertovu či Liebiegovu. Klasické vyhlídky se zábradlím autoři doplnili i místy se zajímavým či zcela fascinujícím rozhledem - tak se v knize poněkud nesystémově objevuje i Vyskeř, Mužský či Tibetský altán v Kacanovech.

K mnoha místům se podařilo dohledat údaje o vzniku, mecenáších i osobách, po nichž byla vyhlídková místa pojmenována. Text Marka Řeháčka je tentokrát hojně obohacen i citáty z dobových knih a tisku, často knižně doposud nepublikovaných a běžnému turistovi tedy nedostupných. Vyprávění tradičně doprovázejí fotografie Jana Pikouse, který se zase snaží čtenářům ukázat nejen známé krásy skalních vyhlídek, ale i jejich skvělou náladu v časech zimy či mlh, s nimiž nebývá silný turistický zážitek obvykle spojován.

Kniha nemá ambici být ani encyklopedií vyhlídkových míst Českého ráje, ani historickou monografií, vyčerpávajícím způsobem popisující vyhlídky jako zajímavý fenomén turistické infrastruktury přelomu 19. a 20. století. Navazuje v tomto směru na rozhlednovou řadu vytvořenou dvojící Řeháček - Pikous (Příběhy rozhleden Jizerských hor, Příběhy lužických rozhleden, Příběhy rozhleden Českosaského Švýcarska a konečně i Příběhy rozhleden Českého ráje). V dobové literatuře poctivě vybádané údaje o jednotlivých místech, popisy skal a výhledů z nich i tady doplňují pocity autorů, jejich náhled na jednotlivá místa a někdy trochu neskromně i na svět pod vyhlídkami.

V knize čtenář také narazí na onu úžasnou rozporuplnost turistického využití krajiny, která je českými turisty od konce 19. století označována za RÁJ. Od té doby sem míří doslova miliony výletníků a jednotlivá místa v krajině, a vyhlídky patří k nejčastějším, jsou tak hojně navštěvována, až jsou přelidněna. Někomu to vyhovuje, protože návštěva krajiny je tak i dnes společenskou událostí, kde hraje důležitou roli i vyladěné oblečení a dojem z něj. Jiní, často v podobě filosofujících trhanů, před těmi davy prchají do tichých míst mimo hlavní trasy turistů. Autoři soucítí s oběma skupinami. O pocitech z přelidněnosti i osamělosti krajiny je proto tentokrát velká část příběhů spojených s vyhlídkami. Vzniká tak zvláštní turistický průvodce, snažící se výletníky vést nejen mezi skalami, ale někdy lehce i životem poutníka.

Způsob dopravy Cena
Osobní odběr zásilkovna Osobní odběr zásilkovna
Více než 200 poboček po ČR
69 Kč*
Balík do ruky Balík do ruky 79 Kč*
Balík na poštu Balík na poštu 79 Kč*
PPL v České Republice PPL v České Republice 95 Kč*
PPL na Slovensku PPL na Slovensku 199 Kč*
* K objednávce bude připočteno balné ve výši 10 Kč, cena za dobírku není zahrnuta v ceně.

Uvedené ceny jsou včetně DPH
Způsob platby Cena
Twisto Twisto ZDARMA
Hotově na pobočce zásilkovna Hotově na pobočce zásilkovna 39 Kč
Bankovním převodem předem Bankovním převodem předem ZDARMA
Dobírka Dobírka 39 Kč
Více než 1400 míst k odběru Více než 1400 míst k odběru

Vyzvedněte si svou objednávku na jedné z více než 200 poboček zásilkovny. Pomocí formuláře nebo mapy vyberete jedno z výdejních míst a zboží si vyzvednete třeba cestou z práce. Zaplatit můžete předem, případne přímo na pobočce.

Nejlepší ceny dopravy
Česká pošta PPL Zásilkovna
79 Kč 95 Kč 69 Kč

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace