Pět komínů - Příběh z Auschwitz

Pět komínů - Příběh z Auschwitz
Autor Olga Lengyelová
Jazyk: Česky
Vazba: vázaná
Počet stran: 412
Rok vydání: 2018
Běžná cena: 299 Kč
Sleva: 20%
Naše cena: 240 Kč
Nyní nedostupné
Rozměry: 212x144x29mm
Váha: 565g
Nakladatel: Ergo Brauner
EAN: 9788087864890
ISBN: 978-80-87864-89-0
Kód D0413226

Předlohou pro titul Five Chimneys: The Story of Auschwitz (tj. Pět komínů - Příběh z Auschwitz; první vydání: Ziff-Davis Publishing Company – Chicago-New York, USA 1947) byla kniha Olgy Lengyelové Souvenirs de l'au-dela (tj. Vzpomínky z jiného světa) vydaná vydavatelstvím Éditions du Bateau ivre (Fontenay-aux-Roses, Seine, impr. de Bellenand), Paříž 1946.

Autorka byla maďarskou Židovkou, jež byla v květnu 1944 společně se svojí rodinou, tj. rodiči, manželem a dvěma syny, deportována do koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau. Olga, která se zakrátko stala členkou týmu táborové ošetřovny, barvitě líčí reálie koncentračního tábora, každodenní život v něm, a seznamuje čtenáře s některými internovanými osobami, jakož i s „představiteli“ tábora – veliteli, dozorkyněmi… Též zmiňuje Dr. Mengeleho a popisuje některé lékařské pokusy na vězních. Olga samotná byla vybrána do plynové komory, podařilo se jí však z davu vyselektovaných osob uprchnout a vrátit se na „svůj“ barák. „Její“ sekce sousedila s Terezínským rodinným táborem, v níž byli umístěni čeští Židé, jimž Olga věnuje část jedné z kapitol. Jakožto příslušnice táborového francouzského hnutí odporu pomáhala pašovat výbušniny určené členům Sonderkommanda, jejichž vzpouru zmiňuje. Své vyprávění končí krutou vzpomínkou na malé děti, které se v táboře též nacházely… Albert Einstein ve svém dopise Olze Lengyelové mimo jiné napsal: Děkuji Vám za Vaši velice poctivou, ničím se netající, velmi zdařile napsanou knihu. "Vykonala jste skutečnou službu tím, že jste nechala promluvit ty, kteří již nyní mlčí a jsou nejvíce zapomenuti." Příběh Olgy Lengyelové inspiroval Wiliama Styrona k sepsání románu Sofiina volba (Sophies´Choice; vyd. 1979), jenž byl o tři roky později v USA pod týmž názvem zfilmován. Kniha která v USA vyšla v anglickém jazyce, byla přeložena i do jiných jazyků a byla vydána též ve Velké Británii, Mexiku, Itálii, Japonsku, Rumunsku… České vydání zahrnuje kromě původních 27 kapitol i další části, zejména rozsáhlý poznámkový aparát. Dále byly dopsány například texty obsahující informace z Olžina života před deportací a též od doby, kdy se po útěku z pochodu smrti v lednu-únoru 1945 ukrývala u polských hospodářů ve vsi Brzeźce. Kniha rovněž obsahuje fotografie pořízené během Olžiny návštěvy této polské vesničky v roce 1981. Název knihy Pět komínů je symbolický a představuje počet krematorií, která se v koncentračním táboře Auschwitz nacházela.

Způsob dopravy Cena
Osobní odběr zásilkovna Osobní odběr zásilkovna
Více než 200 poboček po ČR
69 Kč*
Balík do ruky Balík do ruky 79 Kč*
Balík na poštu Balík na poštu 79 Kč*
PPL v České Republice PPL v České Republice 95 Kč*
PPL na Slovensku PPL na Slovensku 199 Kč*
* K objednávce bude připočteno balné ve výši 10 Kč, cena za dobírku není zahrnuta v ceně.

Uvedené ceny jsou včetně DPH
Způsob platby Cena
Twisto Twisto ZDARMA
Hotově na pobočce zásilkovna Hotově na pobočce zásilkovna 39 Kč
Bankovním převodem předem Bankovním převodem předem ZDARMA
Dobírka Dobírka 39 Kč
Více než 1400 míst k odběru Více než 1400 míst k odběru

Vyzvedněte si svou objednávku na jedné z více než 200 poboček zásilkovny. Pomocí formuláře nebo mapy vyberete jedno z výdejních míst a zboží si vyzvednete třeba cestou z práce. Zaplatit můžete předem, případne přímo na pobočce.

Nejlepší ceny dopravy
Česká pošta PPL Zásilkovna
79 Kč 95 Kč 69 Kč

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace